Serveis a l'escola

Menjador escolar

El nostre centre compta amb servei de menjador amb unes instal·lacions renovades. Els menús són elaborats diàriament a la cuina del col·legi per un equip de cinc cuineres, dirigides pel Xef Carles amb l’assessorament de les empreses Revisa i Nutrilab en quant a la seguretat alimentària. Així mateix s’elaboren menús per a alumnes amb intoleràncies o al·lèrgies diverses.

El servei de menjador compta amb un projecte propi i que és desplegat pels nostres 16 monitors i monitores.

El menú mensual està dissenyat per una dietista.

Escola d'idiomes

L’Escola d’Idiomes La Salle Figueres -Activa és l’acadèmia de llengües del col·legi la Salle Figueres que proporciona l’oportunitat als alumnes d’aprendre i millorar el domini de llengües estrangeres sense moure’s de l’escola, utilitzant una metodologia pròpia amb caràcter lúdic i basada en activitats interactives i participatives.

L’Escola d’Idiomes pretén ser un espai per a posar en pràctica allò après, reforçar-ho i ampliar-ho, donant especial importància a l’expressió i comprensió oral.

Els alumnes poden certificar els títols de Cambridge.

Acollida

Aquest servei permet conciliar els horaris escolars amb els laborals. L’horari és de dilluns a divendres de 7:45 a les 9:00 del matí. Les característiques del servei són les següents:

  • Els alumnes poden arribar a l’hora que vulguin dins d’aquest horari i el lloc és la biblioteca escolar, a la porta de la qual les monitores reben els alumnes.
  • Durant el temps del servei d’acollida, els alumnes romanen tota l’estona dins la biblioteca, sota la supervisió de les monitores i no poden sortir fins l’hora d’entrada a classe.
  • Els alumnes de P3, P4 i P5 són acompanyats per les monitores fins a les seves classes.

El servei està obert a tots els alumnes d’infantil i primària i durant aquesta estona la biblioteca roman tancada pels alumnes que no fan ús del servei.
També el pati de l’escola és obert a partir de les 7:45 del matí per aquells alumnes més grans que necessiten arribar abans de les 9 del matí. Un monitor supervisa l’espai.

Atenció i seguiment dels alumnes

Des de la tutoria l’alumne rep el suport i atenció necessaria a la vegada que se’n fa el seu seguiment tant a nivell acadèmic com de desenvolupament personal. Aquesta tasca la realitzen els tutors dels alumnes a través de les tutories individuals i de l’assessorament del coordinador psicopedagògic del centre.

Anualment els tutors mantenen entrevistes amb les famílies per tal treballar plegats, escola i família, en l’educació i formació dels seus fills, els nostres alumnes.

Orientació

Aquest servei, definit i recolzat en el Projecte de l´Àmbit de Pedagogia de La Salle Catalunya, té com a objectius:

  • Detectar les diferències individuals en el procés de desenvolupament intel·lectual i personal.
  • Facilitar als professors la identificació de les necessitats educatives dels seus alumnes per que puguin dur a terme una autèntica atenció a la diversitat.
  • Abordar problemàtiques individuals o familiars que pugin requerir la intervenció específica d´un psicòleg del SOP.

Aquesta tasca es desenvolupa a partir d’exploracions psicopedagògiques que ens permeten entendre la manera d’aprendre dels nostres alumnes. S’ofereix una orientació sobre estudis post-obligatoris molt acurada al llarg de tota la secundària, especialment a 4t de secundària.

Biblioteca escolar

La nostra biblioteca forma part del programa d’Innovació del Departament d’Educació PuntEDU. A la biblioteca, que és gestionada per l’AMPA, s’hi realitzen moltes activitats: tallers de contes, revista de la biblioteca, hospital de contes, bibliotecari per un dia, el racó dels pares, tarda de contes, es potencia el gust per la lectura, s’organitzen clubs de lectura… Aquest espai compta amb un fons de més de 4000 volums i amb un servei d’ordinadors i connexió a Internet que els alumnes poden utilitzar segons les normes de la biblioteca.

Activitats extraescolars

La Salle ofereix un ampli ventall d’activitats extraescolars que es duen a terme durant la franja horària del migdia i a partir de les 17 h de la tarda, una vegada finalitzada la jornada escolar, amb la finalitat de conciliar l’horari laboral de la família amb els horaris escolars i amb l’objectiu de completar la formació dels infants i joves.

Existeixen diferents modalitats d’activitats:

  • Esportives: vòlei, gimnàstica rítmica, judo, multiesports…
  • Lingüístiques: anglès, francès i l’alemany.
  • Artístiques: ballet.
  • Acadèmiques: hora d’estudi per alumnes de primària i secundària.

Activitats

Tots els grups del col·legi realitzen sortides culturals, per tal d’ampliar els seus coneixements, i/o lúdiques per fomentar la convivència i el coneixement mutu. Els alumnes fan una sortida d’un dia cada trimestre. Els Aiguamolls de l’Empordà, Sant Pere de Rodes, el Montgrí, Roses, l’Almadrava, Vilamaniscle, Banyoles, el Volcans d’Olot, la Fageda d’en Jordà, Albanyà, Vilabertran, Besalú, Palau de la Generalitat, Mont Sant Benet, Museu Dalí, Museu d’Història de Catalunya, Museu de la Tècnica de Terrassa, Museu de ciències Naturals de Barcelona, Cosmocaixa… són algunes de les visites culturals que realitzen els alumnes del nostre centre segons l’edat i el curs.

Les activitats culturals es complementen amb audicions musicals, obres de teatre i altres esdeveniments que tenen lloc a la ciutat de Figueres.
També es realitzen activitats lúdiques per recordar les nostres tradicions: la castanyada, el carnestoltes, el dijous gras… activitats que es duen a terme a la Finca i al Camp de la Tramuntana.

No oblidem la convivència, un puntal per fomentar el respecte entre els companys. Caminades, jornades de convivència, jocs i trobades amb el Cor de Maria de Figueres a sisè i primer de secundària s’esdevenen curs rere curs.

Per altra banda els alumnes que finalitzen els estudis obligatoris a 4t de secundària participen en el viatge de final d’etapa a una ciutat europea. Una sortida de cinc dies que combina un programa cultural i lúdic.

Colònies

Al finalitzar l’etapa d’educació infantil, i els cicles de primària, els alumnes tenen la possibilitat de participar a les colònies de final de curs amb una durada de dos o tres dies, segons l’edat. És una activitat que posa punt i final a un cicle i que té un valor afegit en quant a l’autonomia dels alumnes i a la convivència. En definitiva completa el treball fet al col·legi en aquest camp. Des del curs 2014-15 aquestes activitats es realitzen en anglès.

Esport

La Salle Figueres promociona l’esport en els seus alumnes. El bàsquet, el futbol, el vòlei i la gimnàstica rítmica en són exemples. El centre compta amb diferents equips federats de futbol, voleï i gimnàstica rítmica els quals anualment participen i guanyen competicions en les seves categories.

Voluntariat

Els alumnes grans del centre, amb la finalitat de completar la seva formació humana, realitzen petits projectes de voluntariat ja sigui en els mateixos estaments del col·legi com ara el Departament de Pastoral, o en entitats de Figueres i comarca, com el Centre Bernat Jaume, Càritas, Dofí i altres entitats de la ciutat. Són experiències molt enriquidores i que els fan créixer com a persones.

Agrupament escolta

Després que durant diversos anys, un grup de mestres de l’escola, Germans de la comunitat, alumnes i les seves famílies organitzessin activitats i campaments de cap setmana, va néixer l’agrupament escolta que avui porta el nom d’AEIG Xiprers al Vent i que està associat a Minyons i Guies Sant Jordi de Catalunya.

Les seves activitats de lleure i formació es desenvolupen els dissabtes en horari de tarda al cau situat al C/Cabanes.

La tasca d’educació des del lleure que duen a terme completa la formació dels nens, nenes i joves. Entre les seves activitats destaquen jocs de coneixença, cooperació, confiança, ginkames, proves diverses, tallers, representacions, entre d’altres i també sortides, acampades de cap de setmana i els campaments de final de curs.

Tot aquest plantejament metodològic pensat per construir persones en sentit ple capaces de viure en societat i desenvolupar projectes en equip.

AFA

L’AFA col·labora amb la gestió i manteniment de la biblioteca escolar, col·labora en la dinamització d’un bon gruix d’activitats internes de l’escola tals com concursos, premis, festes tradicionals, festivals… Organitza i dinamitza activitats familiars com la bicicletada, la caminada, la calçotada, la quina… Participa en l’encesa solidària de l’escola i col·labora amb el manteniment de l’escola.

Paral·lelament la Junta de l’AFA també organitza xerrades per a pares i mares amb la finalitat d’informar i debatre temes que són d’interès per l’educació dels fills/es. També col·labora amb la resta d’AFA’S de la ciutat per organitzar activitats lúdiques, festives i culturals relacionades amb el món de l’educació.

L’AFA també dinamitza algunes de les celebracions tradicionals de l’any com la Diada de Germanor, la Rua de Fires de la ciutat…

La Junta de l’AMPA representa a tots els pares i mares del col·legi al Consell Escolar, el Consell Comarcal Esportiu, l’Associació d’AFA’S de secundària de Figueres, la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i el Consell Escolar Municipal de Figueres.

Podeu contactar amb l’AFA de l’escola a través d’e-correu:
CreaEscola Quality Certificate for Education Website